Seminarium: 90 minut
Pożywienie, kalorie, bilans energetyczny, nadwaga, otyłość, miażdżyca - czy można przerwać ten ciąg zdarzeń? Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Diety zdrowe, diety szkodliwe, diety smaczne i diety optymalne - dyskusja na tematy kuchenne. Tłuszcze roślinne i zwierzęce, suplementy diety i witaminy. Omówimy poszczególne składniki jadłospisu, spróbujemy wskazać zbędne kalorie i zaproponować zdrowsze zamienniki. Wyjaśnimy tajemnicę czerwonego wina i pułapki fast foodów. Odpowiemy na wszystkie pytania.
Program:
1. Pan Bóg dał ludziom jedzenie, a diabeł kucharza 2. Filar zdrowego żywienia - zakupy 3. Kuchnia dla mamy, kuchnia dla taty, kuchnia dla dzieci - jeden garnek różne potrzeby 4. Diety modne i wygodne - co wybrać? 5. Składniki diety - tajemnica parówki 6. GMO - czy warto się bać? 7. Kawa czy herbata? Masło czy margaryna? Dylemat konsumenta 8. Czerwone wino - eliksir życia? 9. Fast food - kilka słów komentarza 10. Fakty, mity, zabobony
|